Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Restrikcije u obrazovanju i znanosti

26. svibnja 2010.

odogovor na napad na besplatno školstvo

Vertikala sindikata obrazovanja održala je konferenciju za tisak na kojoj se Vilim Ribić osvrnuo na restrikcije u znanosti i obrazovanju koje pod izlikom krize provodi Vlada.

Pročitajte materijale koje smo podijelili novinarima, a u nastavku prenosimo tekst koji je objavljen na portalu danas.hr.

Naravno, kao i uvijek možete poslušati i snimku konferencije za tisak, a ovaj puta vam prenosimo i snimku konferencije koju smo preuzeli sa stranica HRT-a.

 Danas.hr: Propalo je društvo znanja - 'Nestat ćemo u raljama uspješnih zemalja'

Vladine restrikcijske mjere u pitanje dovode opstanak visokog obrazovanja. Zaustavljaju se projekti, asistenti sami moraju plaćati poslijediplomski, a doktoranti se nemaju gdje zaposliti iako ih je premalo. Svega ih je 3100, dok ih je u Sloveniji 8000, a u Austriji 20.000.

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, na konferenciji za novinare podsjetio je da su svi u Hrvatskoj zaboravili na upozorenje iz EU-a da se u kriznim vremenima ne štedi na obrazovanju, jer će za zemlje koje to učine biti pogubno vrijeme nakon izlaska iz krize. Primijetio je i da su iščeznule parole o zemlji znanja.

U odnosu na 2009. Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ove godine na raspolaganju je čak 1,4 milijarde kuna ili 10,6 posto manje novca, požalio se Ribić.

U praksi restrikcije u osnovnim školama, između ostalog, znače za 40 posto manje stručnog usavršavanja za nastavnike i upola manje novca za informatizaciju. U 2009. je izdvojeno 8 milijuna kuna, a ove godine svega 4 milijuna kuna.

Ribić upozorava da restrikcijske mjere u pitanje dovode opstanak ustanova u viskom obrazovanju. Zaustavljeni su brojni projekti, ne financiraju se časopisi i knjige, ne plaćaju se honorarci i prekovremeni rad, a sredstva za znanstvenu opremu su prepolovljena. Asistenti na fakultetima prisiljeni su sami sebi plaćati poslijediplomski studij, a oni s doktoratom, s obzirom da se u sustavu znanosti ne otvaraju radna mjesta, kako je rekao sindikalist, mogu "prodavati kobasice", otići na privatna učilišta ili u inozemstvo.

"Kriza za obrazovanje i znanost traje već desetljećima. Uvijek je nedostajalo materijalnih sredstava. Radi se o mentalnoj krizi političkih klasa, njihovoj neobrazovanosti i njihovom zapostavljanju ključnih pitanja čiji je vijek duži od njihovih mandata", oštar je Ribić.

Kaže da je novac koji je uzet obrazovanju otišao u neuspjele programe za pomoć gospodarstvu, i to "za program B, na koji se nitko ne javlja, te program C, kojim se pomaže nesposobnima".

"Ako ovako nastavimo s obrazovanjem, Hrvatske neće biti. Nestat ćemo u raljama uspješnih zemalja", kaže Ribić, ističući da nismo toliko bogati da bismo školovali stručnjake i prepuštali ih znanstvenim ustanovama u inozemstvu.

Sindikalne bitke i obavještajno podzemlje


Poput kroničnog problema s nedostatkom novca u školstvu, nerješiv je, čini se, i rat sindikata. Ribić se obrušio na kolegu iz Preporoda Željka Stipića, koji je u ponedjeljak izjavio da će se besplatno studirati nauštrb osnovnog i srednjeg školstva.

"Besplatno školovanje nije dobilo visoko školstvo, nego građani i djeca članova sindikata Preporod koja ne bi mogla živjeti u Zagrebu i plaćati studij i podstanarstvo. Napasti besplatno obrazovanje je glupo, štetno i zločinački", kazao je Ribić.

Kaže da ne zna je li osobno Stipić povezan s "obavještajnim podzemljem ili netko od tamo utječe na njega", ali da ono što on radi nije normalno.

"Duh koji tamo Vlada je zloduh", rekao je Ribić i pozvao predsjednika Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimira Severa da Preporod isključi iz tog sindikalnog udruženja.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge