Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Zahtjev Vladi za korekcijom koeficijenata

14. veljače 2003.


ZAHTJEV VLADI ZA KOREKCIJOM KOEFICIJENATA

VLADA RH
Potpredsjednik Vlade RH
Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća
dr. Goran Granić


Zagreb, 14.02.2003.

PREDMET: Zahtjev za korekcijom plaća


Uvaženi potpredsjedniče Vlade!


1. Donošenjem Uredbe o dodacima na plaće za pojedine poslove zaposlenih u zdravstvu, od 6. veljače 2003. godine, Vlada RH promijenila je dosadašnje odnose među koeficijentima i plaćama stručnih zvanja i zanimanja unutar javnih službi, tako što su svi liječnici dobili dodatak od 6%, a specijalisti u bolnicama 16%, dok liječnici s posebno odgovornim poslovima (kirurzi i slično) dobili su dodatak od 20%. Mi pozdravljamo takvu odluku jer je to korak naprijed u nastojanju da se vrlo odgovoran i stručan posao bolje vrednuje nego do sada.
Međutim, takvom odlukom Vlada RH narušila je prethodno uspostavljene odnose koje je proklamirala kao poželjne i pravedne. Tako na primjer, do sada je liječnik specijalist imao koeficijent (2,00), nešto iznad koeficijenta docenta na sveučilištu (1,90) i tek nešto manje od izvanrednog profesora (2,10). Sada ste ovom promjenom, s usvojenim dodatkom od 16%, liječniku specijalisti u bolnici osigurali plaću kao da ima koeficijent 2,32 što znači da ste degradirali dosadašnju relativnu poziciju nastavnika i znanstvenika na sveučilištu i njihov socijalni status. Upozoravamo da je već ranije, neprimjereno visokim plaćama u pravosuđu, otvorena pandorina kutija neusklađenih odnosa među visoko-stručnim i odgovornim zanimanjima i zvanjima u zemlji (iako bez ikakvog korisnog učinka za društvo glede stanja u pravosuđu).


2. Kao glavni argument za uvođenje novog sustava plaća Vlada RH isticala je često da su u starom, navodno nepreglednom sustavu, postojali mnogi neprincipijelni dodaci na plaće, koji su zamagljivali uvid u stvarne odnose među plaćama.
Ubrzo nakon usvajanja novog sustava plaća ponovno su počeli nicati razni dodaci, prvo u policiji, a zatim i u drugim javnim službama. Svaki puta objašnjavali ste te dodatke otežanim uvjetima rada. Zatim, uvedeni su i dodaci za staž u službama u kojima je to potrebno (prosvjeta). Dok su se svi ti dodaci mogli opravdati specifično-otežanim uvjetima, ovi sada dodaci koje ste uveli za liječnike mogu se tako pravdati tek za neke kategorije (kirurzi, liječenje AIDS-a, patolozi obducenti…). Međutim, za sve ostale, kao što su svi specijalisti u bolnici, liječnici u bolnici bez specijalističkog ispita, liječnici u zavodima za javno zdravstvo - a to je veći broj liječnika - dodaci se ne mogu objasniti otežanim uvjetima, već samo i jedino željom Vlade da pojačano plati stručni rad u zdravstvu, što svakako zaslužuje potporu. Budući da ste takvu promjenu predlagali dva mjeseca prije štrajka, zaključujemo da se ne radi o ad hoc odluci pod pritiskom, već u promišljenoj promjeni u politici plaća.
Ako je tako, onda ostaje nejasno zašto se Vlada RH ne ponaša principijelno i isto takvo načelo ne primjeni i u drugim javnim službama, a osobito u znanosti i kulturi, u kojima je upravo visoko-stručni i kreativni rad dominantan, i od presudne važnosti za budućnost zemlje.


3. S obzirom da se radi o manjem broju zaposlenika, te manjem pritisku na Proračun, vjerujemo da ćete prihvatiti naš zahtjev za dodacima na koeficijente zaposlenika u znanosti i kulturi, kako bi se plaće nastavnika, asistenata, predavača, docenata, izvanrednih i redovnih profesora na sveučilištu, te znanstvenika na institutima dovele u prijašnje odnose s plaćama liječnika specijalista u bolnici.
Vjerujemo da ćete nas u što skorijem roku pozvati na pregovore o načinu, visini i dinamici korekcije plaća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

S poštovanjem,

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća


P.S. Građanima, kao i zaposlenicima u javnim službama ostaje nejasno zašto ste plaće stručnih kategorija prvo odlučili povećati upravo u sustavu u kojem ste prethodno bili započeli, a zatim očito odustali, s uklanjanjem nezakonitih ekscesno visokih plaća, nezakonitih kumulativnih radnih odnosa, te dvojbenih dodataka na plaće i širokih zloupotreba u primjeni takvih dodataka.
Ako je takav porast plaća bio u svrsi smirivanja zdravstvenog sustava u uvjetima pokušaja uvođenja reda protiv zloupotreba, onda vam je štrajk s ekstremno visokim zahtjevima dokaz da ste jednostranim inicijativama samo raspirili apetite u zdravstvu, a i drugdje.
Stoga zahtjevamo da ubuduće sve promjene u sustavu plaća prethodno razmotrite s pregovaračkim odborom sindikata javnih službi, kako bi se stalno održavala jednom dogovorena i principijelna politika plaća, što ste u ovom slučaju propustili učiniti.


Na znanje:
1. Ured za socijalno partnerstvo
2. Ministarstvo znanosti i tehnologije
3. Ministarstvo kulture


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge