Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Sretan vam 1. svibnja - Međunarodni praznik rada

30. travnja 2010.

Sretan vam 1. svibnja - Međunarodni praznik radaPovodom kojeg prenosimo zajedničko priopćenje Svjetskih federacija sindikata

Povodom 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada prenosimo

zajedničko priopćenje Svjetskih federacija sindikata

 

Povodom 1. svibnja, Education International i devet Svjetskih sindikalnih federacija izdali su zajedničko priopćenje kojime u ime svih radnika svijeta pozivaju na uspostavljanje nove inicijative za reformu globalne ekonomije.

http://www.psa.labor.net.au/site/files/logo%20upright.JPGDeset Sindikalnih federacija, koje predstavljaju radnike iz svih sektora osuđuju katastrofalno stanje svjetske privrede uzrokovano nesmotrenošću banaka i neoliberalnih ekonomista.

Radnici diljem svijeta pozivaju Vlade i međunarodne organizacije da prihvate novu paradigmu oporavka i socijalne pravde, koja brani prava svih radnika, promovira održiv razvoj, cijeni efikasne javne usluge i ima za cilj osigurati svima dostupno obrazovanje.

„Ovog prvog svibnja, radnici diljem svijeta su više nego ikada prije ujedinjeni u borbi za dostojno i održivo zaposlenje i globalno upravljanje koje čovjeka stavlja u središte.", naglasio je Glavni tajnik Education Internationala Fred van Leeuwen.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pridružuje se inicijativi i djelatnicima u obrazovanju diljem svijeta želi sretan Međunarodni praznik rada. Pročitajte puni tekst priopćenja Federacije Svjetskih Sindikata:

 

 Zaposlenost, Pravda i Javne usluge - Put ka održivom oporavku

 

Danas, na Međunarodni praznik rada sindikalisti cijelog svijeta zahtijevaju reformu globalnog gospodarstva u korist socijalne pravde, ulaganja u radna mjesta i pravednosti u društvu. Kriza nije vrijeme za uobičajene poslove.

 
Neoliberalni ekonomisti i neodgovorni financijski poslovi stvorili su krizu koja je milijune ljudi ostavila bez posla i još mnoge prisilila na nesigurno zapošljavanje radi opstanka. Zaštitne mreže socijalne sigurnosti diljem svijeta se kidaju. Javna potrošnja koja osigurava koheziju zajednica divljački se reže.

 

Imajući na umu te činjenice, Svjetski sindikati pozivaju kreatore politika i sve demokrate da podrže novu paradigmu oporavka i socijalne pravde koje će:

  • Reafirmirati primat javnog nad privatnim interesom i osigurati da zaštita građanskih prava postane temelj društvenog i gospodarskog razvoja;
  • Braniti prava radnika i sindikata; mobilizirati sve društvene skupine radi stvaranja održivih, sigurnih i kvalitetnih radnih mjesta, koja svim radnicima i njihovim obiteljima omogućiti dostojan život;
  • Osigurati da socijalna pravda postane središnja misija Vlade i poduzeti konkretne mjere radi smanjenja nejednakosti dohotka i povećati jednakost, a posebice jednakost spolova;
  • Eliminirati zloupotrebu tržišta putem kratkoročnih špekulacija i manipulacija na financijskim tržištima nametanjem obvezujuće i učinkovite regulacije;
  • Promicati održivi razvoj putem radno orijentiranih politika, učinkovite socijalne zaštite i mjera protiv globalnog zagrijavanja i uništavanja okoliša;
  • Poboljšati položaj javnih službi u društvu i povećati doprinos kvaliteti javnih usluga; Usluge financirati putem progresivnih poreza koji osiguravaju dostatna sredstva, i istodobno poboljšavaju socijalnu jednakost;
  • Omogućiti svima dostupno obrazovanje i osigurati za to potrebna sredstva; Na taj način omogućiti da kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje obogati društvo; Poboljšati kvalitetu života osiguravanjem odgovarajuće socijalne skrbi i zdravstvene zaštite; Udahnuti novi život naporima za ostvarenje Milenijskih ciljeva razvoja UN-a a naročito na temeljnim pitanjima poput čiste vode i odgovarajuće prehrane.

Međunarodni praznik rada 2010. pravi je trenutak za promjenu kursa, kursa koji će zadovoljiti težnje radnika i zajednica za novim početkom. Vrijeme je da se napuste politike koje služe samo političarima i pohlepnim korporacijama. Trenutak je za izgradnju nove solidarnosti koja će podupirati i promovirati vrijednosti usmjerene na ljude i tako oplemeniti život sviju.

 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pridružuje se priopćenju i svim čitateljima želi Sretan Prvi Svibanj, Međunarodni praznik rada.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge