Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

O GSV-u, neodgovornosti političara i navodnom višku zaposlenih

03. prosinca 2009.

press konferencija Matice

U utorak je održana konferencija za tisak Matice, govorilo se o sve učestalijim izjavama političara i poduzetnika o broju viška zaposlenih, o decentralizaciji financiranja obrazovanja i izjavama Slavka Linića, o razlozima odlaska g. Ribića sa sjednice GSV-a i odvjetničkim tarifama te o korumpiranosti naše političke klase.

Možete pročitati: kvalitetno preneseni tekst iz Bussines.hr, audio snimku cijele konferencije kao i kraće izvješće Hrvatskog radija Kronika dana. Prenosimo i tekst iz Jutarnjeg lista, iako se moramo ograditi od podataka koji iznose, naime troškove za zaposlene u državnoj i javnoj upravi kao postotku BDP-a nije moguće pronaći na stranicama Svjetske banke, ali prema Eurostatu oni u Hrvatskoj ne prelaze 10,3% BDP-a (u 2008. godini).

 BUSINESS.hr -  Površnost i neodgovornost političara

Donošenje odluka na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) preglasavanjem je neodrživo jer su tako interesi građana zanemareni pa treba težiti usuglašavanju, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Sve tri odluke s jučerašnje sjednice GSV-a su protiv radništva i običnih građana, smatra Ribić, kojem je posebno zasmetalo pozitivno mišljenje GSV-a o prijedlogu tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, nakon čega je napustio sjednicu.

Za prijedlog su bili predstavnici Vlade i HUP-a, a protiv su bili sindikati. Tako je bilo i pri izjašnjavanju o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i kvotama za radne dozvole za strance.

Ribić smatra da nije dobro što će se model, po kojem se utvrđuje jedinstvena tarifa od 2.000 kuna za četiri radnje unutar prvostupanjskog postupka te 500 kuna za svaku narednu radnju, primjenjivati samo na trećinu građanskih sporova. Vlada je, kaže, zaštitila interese odvjetnika u najvažnijem području - imovinsko-pravnim sporovima, koji su najčešći, a ujedno i vrlo skupi. Podsjetio je na podatak udruge Iuris Protecta po kojem je trošak angažiranja odvjetnika u tim sporovima u Hrvatskoj deset puta veći nego u Njemačkoj.

Sindikati su predlagali rješenje koje bi zaštitilo građane ograničavanjem maksimalnog iznosa tarife, a odvjetnici bi bili zaštićeni utvrđivanjem njezinog donjeg praga. Razgovaralo se, kaže Ribić, i o slovačkom modelu koji određuje tarifu na temelju dohotka stranke.

"Nismo dobili odgovor ili kontraargument, nego smo preglasani", kazao je. Smatra da se ne može reći kako je neka odluka donesena ako su zastupnici milijun i pol zaposlenih preglasani.

Ribić smatra da na političkoj sceni nema grupacije koja zastupa radništvo. Posebno je bio kritičan prema saborskom zastupniku SDP-a Slavku Liniću i njegovim procjenama o broju zaposlenih u javnom sektoru koje treba otpustiti, a u tom je kontekstu spomenuo i Radimira Čačića, Đuru Popijača, Ivicu Mudrinića i Ivana Šukera.

Izvijestio je da je Matica hrvatskih sindikata pokrenula istraživanje koje bi trebalo pokazati odnos broja zaposlenih u javnom sektoru i broja stanovnika i dati usporedbu s drugim zemljama.

Po njegovoj ocjeni, politička klasa u Hrvatskoj je "sofisticirano korumpirana, nekompetentna i ne zna voditi zemlju u pravom smjeru, a tako je i u oporbi".

Dodao je da obični čovjek, radnik, nema političkog pokrovitelja te da je krajnje vrijeme da se on stvori. "Socijaldemokratska stranka može se zvati kako hoće, ali njihovi stavovi nisu socijaldemokratski nego neoliberalni", ocjenjuje Ribić.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge