Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Gnjevni Ribić izjurio s GSV-a: Ovo je prestrašno!

23. travnja 2009.

Gnjevni Ribić izjurio s GSV-a: Ovo je prestrašno!Komentar Tine Lakić - Business.hr

Gnjevni Ribić izjurio s GSV-a: Ovo je prestrašno!

 
Tina Lakić, tina.lakic@business.hr
22.04.2009 11:50
Promijenjeno 22.04.2009 12:05
 
Sindikalist Vilim Ribić gnjevno je danas izjurio s izvanredne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Gnjevni Ribić izjurio sa sjednice GSV-a

“Pukao sam, prekinuo razgovor, izašao van i rekao im da nisu kompetentni za upravljanje državom u što danas još više vjerujem nego ranije.

Ovo je prestrašno”, tim je riječima dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon nepuna dva sata razgovora napustio izvanrednu sazvanu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se trebalo raspraviti o najavljenim prosvjedima javnih službi te nastaviti razgovore o Smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena.

Pozvao je premijera Ivu Sanadera da se direktno uključi u pregovore jer je 2006., tvrdi, on taj koji je doveo do sklapanja Sporazuma s kojim su sindikati bili zadovoljni.
Sjednicu su, osim Ribića, napustili i ostali čelnici sindikata. Pored novinari su prošli Spomenka Abveršek iz samostalnog sindikata zdravstva, Zvonimir Laktašić, šef sindikata hrvatskih učitelja te Ivica Babić iz Sindikata liječnika. Uz poslodavce i Vladu na razgovorima je, navodno, ostao samo Željko Stipiš iz Preporoda.

Gnjevni Ribić izjurio sa sjednice GSV-a

“Sazvali su sjednicu zato da se netko pravda, optužuje druge, objašnjava svoje pozicije, nagovara, prijeti i da upozorava da su samo drugi krivi, a da kod njega nema nikakvog razloga za bilo kakvu promjenu ili pomak.

To nije konstruktivan i produktivan pristup, bilo je iritantno to slušati”, rekao je novinarima Ribić koji je upozorio članove GSV-a da dok oni u Hrvatskoj režu plaće samo javnim i državnim službama, u Srbiji i Sloveniji jedino zdravstvu i prosvjeti nisu rezali prihode, a svima ostalima jesu.

“Poslodavci im drže lojtru. Oni su navodno pod mobbingom kako je izjavio Damir Kuštrak jer stalno sluša ovu temu koja se ne rješava. Za to, po njemu, nije kriva Vlada, već se aludira da su krivi sindikati. To je jedno društvo koje nije doraslo problemu. Iznose brdo netočnih podataka, ministar financija Ivan šuker navodi podatke o rastu mase plaća koja nas uopće ne zanima. Iznošeni su netočni i potpuno irelevantni podaci”, naveo je Ribić te istakno da je najdublji razlog zbog kojeg su se odlučili ići u svibanjski štrajk to što ne postoji volja za konstruktivnim dijalogom.

“Ne postoji volja, sposobnost ni želja da se čestito i pravedno urede odnosi”, smatra Ribić kojeg je posebno iziritiralo to što se javnim službama nije ponudila nikakva garancija rasta plaća kada gospodarstvo više ne bude u krizi.

“Pozivm premijera da se direktno uključi u rješenje problema jer su i 2006. Šuker i oni oko njega zakomplicirali i uzrokovali štrajk. Mi smo s tim sporazumom kojeg smo postigli s premijerom bili zadovoljni, a sada ga ponovo ruše”, zaključio je Ribić.

 


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge