Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

ŠUKER OTIMA ZASLUŽENO I SKRIVA PODATKE

17. ožujka 2009.

Cijena našeg rada - novi Plaćimetar


Pripremili smo Plaćimetar - analizu kretanja plaća u obrazovanju i znanosti od štrajka do danas. Također, možete vidjeti i kretanje naših plaća kroz cijelo ovo desetljeće. U vrijeme štrajka plaće su nam zaostajale za 19%. Danas u prvom kvartalu zaostaju nešto manje od 10%. Da nije bilo štrajka zaostajale bi 30%.

Taman, kada naš sporazum daje očigledne rezultate, Vlada RH u liku i nedjelu Ivana Šukera, ministra financija, namjerava poništiti rezultate štrajka iz 2006. godine na način da otme vrijednost našeg rada i pokloni ga bespovratno poslodavcima, u ime izlaska iz krize. 

Bruto plaća našeg početnika u obrazovanju, indikatora cijene rada za sve plaće u obrazovanju i znanosti, iznosi 7300 kn i prvi je puta prešla visinu prosječne plaće u privredi koja iznosi 7225 kuna.

Radi se o čistom otimanju u korist privatnog kapitala, jer niti jedan podatak za sada ne opravdava takav udar na plaće. Plaće u obrazovanju nešto su bolje od ostalih plaća u javnim i državnim službama, ali ukupno je cijena rada u javnim i državnim službama s obzirom na kvalifikacijsku strukturu najniža u cijeloj zemlji. Vidi ovdje naš tekst o svim javno izrečenim lažima o javnim i državnim službama.

Da doista živimo u zemlji apsurda dokazuje naša „pravedna“ Vlada koja najslabije plaćenom sektoru namjerava smanjiti plaće, dok svim drugima bolje plaćenim sektorima u zemlji to ne namjerava učiniti.

I sve to zato što je  u veljači ove godine nezaposlenost bila tek 1% veća nego u veljači prošle godine, dok je u siječnju bila čak 2,6% manja nego u siječnju prošle godine. Tko je u ovoj zemlji lud?

ŠUKER MUTI PODACIMA

Da bismo svi bili još luđi Šuker je donio odluku da FINA, nakon dugog niza godina, više ne prati podatke o plaćama. Očita namjera takve odluke je zamagliti nepravde u plaćama. Do sada je jedino FINA javno objavljivala zasebne podatke o plaćama u državnim poduzećima, privatnom sektoru i slično, dok Državni zavod za statistiku to nije radio. Sada podatke o tim plaćama više nitko neće moći pratiti. Sada više niti mi u sindikatima o tome nećemo moći ništa znati. Do sada je Šuker manipulirao svim mogućim podacima osim plaćama. Sada će moći i plaćama.

On ne samo da muti, već i obmanjuje. Tako je na Gospodarsko-socijalnom vijeću najavio raspravu o potporama i subvencijama u siječnju ove godine. Do dana današnjeg nije održana takva rasprava.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge