Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Alarmantno stanje zaštite na radu u znanosti i javnim službama

29. svibnja 2008.

Sindikat je pokrenuo inicijativu za rješavanje gorućeg problema zaštite na radu u znanosti i javnim službama.

Još prije više od godinu dana na inzistiranje našeg Sindikata održana je tematska sjednica GSV-a na kojoj smo ukazali na katastrofalno stanje zaštite na radu u javnim službama i inzistirali na hitnom rješavanju tog problema. Tada je Vilim Ribić naveo mnoge primjere koji govore o jako lošem stanju na području zaštite na radu i o ugroženosti zaposlenika na njihovim radnim mjestima. Na pojedinim fakultetima zbog djelovanja otapala u laboratorijima na dišne organe zaposlenici imaju oštećenu sluznicu nosa te alergijske reakcije, a otapala djeluju i na kožu te odjeću, zbog pipetiranja kiselina zaposlenicima stradava zubna caklina pa svi imaju umjetne zube, u laboratoriju je eksplodirao spremnik sa sumpornom kiselinom, zaposlenici ne dobivaju zaštitna odjela, na nekim ustanovama zbog formalinskih isparavanja dolazi do bolesti očiju zaposlenika jer se uzorci formalina nalaze po hodnicima u slabo zatvorenim bocama i postoji još puno takvih primjera.

Osim u znanosti i visokom obrazovanju ogromni problemi sa zaštitom na radu su i u ostalim javnim službama. Na toj sjednici GSV-a su doneseni zaključci da će se u jesen 2007. održati nova sjednica na kojoj će se razmotriti izvješće nadležnih institucija i organizacija o stanju i mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju daljnjeg unapređenja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u RH te da će se od resornih ministarstava iz područja javnih službi tražiti da se očituju o stanju i načinu provođenja mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. U jesen nikakva sjednica nije održana, a niti su ministarstva dostavila izvješća o stanju zaštite na radu u svojim resorima.

Tek je u travnju 2008. održan prigodni skup povodom Dana zaštite na radu koji su organizirali GSV i Nacionalno vijeće za zaštitu na radu što je pozitivno, ali se na prigodnim skupovima ne rješavaju problemi. Ponovno smo inzistirali na tome da se napokon učine konkretni koraci u rješavanju ovog problema te smo u tom smjeru senzibilizirali cjelokupni javni sektor. Napokon je organiziran sastanak o zaštiti na radu u javnim službama na kojem su sudjelovali predstavnici ministarstava iz područja javnih službi, predstavnici sindikata javnih službi te predstavnici Državnog inspektorata i Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu.

Na tom sastanku su doneseni konkretni zaključci:

· Ministarstva će u roku tjedan dana uputiti dopis čelnicima ustanova u svom resoru i od njih tražiti da naprave analizu stanja zaštite na radu na svojoj ustanovi i poduzetih mjera u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a izvješća su čelnici ustanova uz supotpis sindikalnih povjerenika obvezni dostaviti u roku mjesec dana resornim ministarstvima

· Ministarstva će prezentirati izvješća na slijedećem sastanku koji će se održati u roku 2 mjeseca

· predlaže se predstavnicima sindikata u Nacionalnom vijeću za zaštitu na radu da pruže odgovarajuću pomoć sindikatima javnih službi u organizaciji i provedbi zaštite na radu

· predlaže se ministarstvima koja pokrivaju područje javnih službi da u planiranju i provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu koriste stručnu pomoć Odjela za zaštitu na radu pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatskog zavoda za medicinu rada.

 

Sindikat će inzistirati da se postupi po navedenim zaključcima i da se napokon riješi ovaj veliki problem, te će također nastaviti aktivno sudjelovati u rješavanju problema zaštite na radu u javnim službama.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge