Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Na pomolu veliki pomak u obrazovanju

26. svibnja 2008.

Uvodi se sustav napredovanja u osnovnoj i srednjoj školi.

Vertikala obrazovnih sindikata uspjela je, po svemu sudeći, izboriti još jedno veliko poboljšanje položaja nastavnika i time bitno utjecati na unapređenje cijelog obrazovnog sustava u bliskoj budućnosti. Naime, nakon što smo velikim štrajkom i sporazumima o plaćama prije godinu i pol dana uspjeli unaprijediti i zaštiti osnovicu za plaće, sada smo pred ostvarenjem i drugog velikog cilja u našoj politici plaća. Naime, uvodi se karijerni sustav u obrazovanje, odnosno mogućnost napredovanja tijekom radnog vijeka. Danas je razlika između plaće početnika i nastavnika pred mirovinom svega 43% što je veoma nestimulativno. Mladi kvalitetni ljudi u takvom obrazovnom sustavu ne vide nikakvu životnu perspektivu. U karijernom sustavu nastavnici mogu napredovati na viša radna mjesta ovisno o kvaliteti svoga rada, a što će valorizirati roditelji, ravnatelji i sami nastavnici u školi. Ideja je sindikata da najbolji nastavnici mogu na kraju karijere imati i dvostruko veću plaću od početnika. Pri tome je nužno unaprijed odrediti točan broj nastavnika po pojedinom radnom mjestu u zemlji i uvjete za imenovanje na više radno mjesto.

Ovaj pomak sindikati su izborili na Gospodarsko-socijalnom vijeću prilikom rasprave o novom Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u ponedjeljak 12. svibnja i u ponovnoj rasprava 19. svibnja 2008.

O svemu tome detaljnije možete pročitati u novinskim izvještajima iz Vjesnika 20. i 16.05.

Naš sindikat je putem rasprava, inicijative i prijedloga gospodina Ribića, kao potpredsjednika GSV-a, dao osobiti doprinos pozitivnom rješenju ovoga pitanja, uz aktivnu potporu predsjednika sindikata osnovnog i srednjeg školstva. Kao što je poznato, u visokom obrazovanju profesori su vitalno zainteresirani za što kvalitetniji rad u srednjem i osnovnom obrazovanju, kako bi na studij dolazili dovoljno kvalificirani mladi ljudi, što sada počesto nije slučaj.

Ovaj sustav napredovanja otvorit će i kompeticiju u kvaliteti među nastavnicima, što do sada nije bio slučaj. Svi su imali istu plaću i istu poziciju neovisno o kvaliteti radne izvedbe. Ovo je nada za obrazovni sustav. Ovo je ostvarenje višegodišnjeg cilja naših sindikata. Podsjetimo se: u vrijeme velikog štrajka plaća nastavnika početnika zaostajala je 19%. Danas nakon godine i pol dana zaostaje 10,3%. Dakle, sporazumi daju očekivane učinke.

Ali i tada smo rekli da sporazumi riješavaju pitanje startne osnovice za rad u prosvjeti, ali sve dok se ne uvede mogućnost napredovanja za veći broj nastavnika plaće u prosvjeti neće biti riješene. Stoga smo si to postavili kao zadaću i sada smo pred ostvarenjem i tog cilja.

Zakon sada ide u raspravu na Sabor, a nakon prvog čitanja vratit će se na Gospodarsko-socijalno vijeće. Nakon što se Zakon usvoji potrebno je učiniti još dva koraka prije konačne primjene. Prvo će se morati donijeti pravilnik u kojem će se odrediti uvjeti za napredovanje, način valorizacije i broj nastavnika po pojedinom radnom mjestu. Nakon toga slijedi rad na Zakonu o plaćama kojim će se odrediti visina koeficijenata za svako od pojedinih radnih mjesta.

 

Audio snimku izjave g. Ribića nakon sjednice GSV-a poslušajte ovdje


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge