Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Štrajk učitelja - Stajalište našeg Sindikata

06. siječnja 2003.

Sindikat znanosti neće se pridružiti štrajku Sindikata hrvatskih učitelja, ali ima razumijevanja za štrajkove motivirane razlozima unutarnje solidarnosti

ŠTRAJK UČITELJA - STAJALIŠTE NAŠEG SINDIKATA


Malo vijeće Sindikata znanosti, održalo je na praznik, 6. siječnja, svoju 3. sjednicu i među ostalim temama razmotrilo odnos prema najavljenom štrajku i zaključilo da se Sindikat znanosti neće pridružiti štrajku Sindikata hrvatskih učitelja.
Malo vijeće je konstatiralo da štrajkaju sindikati koji su ove godine jedini dobili povišicu plaća, zahvaljujući i našoj potpori. Bez potpore drugih sindikata javnih službi takve povišice vjerojatno ne bi niti bilo. Prihvatili smo glavni argument učitelja da pred kraj karijere u Europi učitelj ima dvostruko veću plaću nego početnik, dok u Hrvatskoj tek 20%. Tada se nije ništa tražilo za druge zaposlenike, vjerojatno zato jer bi tada i svi drugi sindikati tražili isto za svoje nenastavno i pomoćno osoblje.

RAZUMJEVANJE ZA ŠTRAJK SOLIDARNOSTI. Cilj ovog štrajka nije zahtjev za više sredstava, već zahtjev za drukčijom unutarnjom preraspodjelom ostvarenog povećanja.
Sindikat znanosti smatra takav štrajk legitimnim i poštuje autonomno pravo svakog sindikata da sam odlučuje o ciljevima i metodama pritiska koje misli poduzeti.
Sindikat znanosti ima razumjevanja za štrajk zbog solidarnosti unutar sustava, jer je i sam 21. lipnja 2001. godine, zbog novog Zakona o plaćama organizirao velike demonstracije. Sjetimo se da smo tada bili ogorčeni zbog unutarnje preraspodjele na štetu zaposlenika uglavnom sa srednjom stručnom spremom.
NASTOJANJA SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI. Nužno je pravednije uređenje koeficijenata u korist srednje stručne spreme koja je po mišljenju svih sindikata najlošije prošla u distribuciji koeficijenta prilikom donošenja novog sustava plaća. Prilikom pregovora u prosincu, zahtjev Vladi u tom smislu postavili su svi sindikati javnih službi ali je to bilo odbijeno s obrazloženjem da za tako veliku intervenciju u Proračunu nema novaca.

ZAŠTO NISMO U ŠTRAJKU? Udovoljenje zahtjevu Sindikata hrvatskih učitelja stvara obvezu Vladi da poveća plaće nenastavnom osoblju u svim drugim službama, stoga nije realno da će Vlada takvom zahtjevu udovoljiti, pa su male šanse da štrajk ostvari neki rezultat.
Našim ulaskom u štrajk i postavljanjem istih naših zahtjeva, upravo bismo dali potvrdu takvim Vladinim argumentima (da će svi tražiti isto), i time bismo umanjili i ovako minimalne šasne da SHU nešto postigne.
Malo vijeće smatra svrsishodnijim, i za ovaj štrajk, i za naše interese vidjeti hoće li SHU nešto postići, pa ako se to dogodi, onda će Sindikat znanosti započeti akcije pritisaka za naše nenastavno osoblje.

U Zagrebu, 6.siječnja 2003.


ZA MALO VIJEĆE SINDIKATA:

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća

Krunoslav Pisk, predsjednik Sindikata

Mirjana Kralj, predstavnica nenastavnog osoblja u Malom vijeću


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge