Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Odgovor na neistinite primjedbe predsjednika Vlade u TV emisiji Forum

21. travnja 2004.

Predsjednik Vlade je u emisiji Forum 13. travnja izrekao niz primjedbi na račun sindikalnih čelnika u zemlji: o plaćama vodstva sindikata, o držanju lekcija Vladi, o potrebi izlaska sindikata na izbore... Na ove primjedbe pripremili smo otvoreno pismo, koje možete pročitati


ODGOVOR NA NEISTINITE PRIMJEDBE PREDSJEDNIKA VLADE
u TV emisiji Forum


Zagreb, 18.04.2004.


Poštovani gospodine predsjedniče!

U emisiji Forum, u utorak 13. travnja, izrekli ste nekoliko kritičkih primjedbi na račun sindikalnih čelnika u zemlji. Sindikati često kritiziraju vlast, pa doista ne vidim zašto vlast ne bi imala pravo kritizirati sindikate. Međutim, kao što Vi želite da se kritika na Vaš račun temelji na istini, i da bude u dobroj vjeri, tako bi to isto htjeli i sindikati.

Međutim, Vaše primjedbe u toj emisiji u velikoj mjeri nisu bile točne.

Kao prvo, plaće većine sindikalnih čelnika nisu onakve kakve ste prezentirali milijunskom auditoriju. U većini sindikata plaće sebi ne određuju čelnici sindikata, već to čine izabrana tijela za to ovlaštena statutima.

Iz odreska moje plaće možete se uvjeriti da upravna tijela Sindikata znanosti zbog članova sindikata vode računa o osjetljivosti ovog pitanja. Moja je plaća dva i pol puta manja od Vaše, gotovo dvostruko manja od ministarske, a s obzirom da radim dva radna vremena, gotovo svaki vikend, cijena moga radnog sata jedva da je jednaka satnici prosječnog zaposlenika u RH.

Nije takva situacija samo u Sindikatu znanosti. Postoji dosta čelnika koji ne rade na radno vrijeme, koji sindikalnom radu pristupaju entuzijastički, vjerujući u plemenitost svoga posla, baš kao i Vi u ulozi predsjednika Vlade. Vašom izjavom takve ste ljude u sindikatima povrijedili. Naravno da u sindikatima postoje i oni drugi, ali to je prije anomalija nego dominantna pojava.

Kakve su zapravo plaće u većini sindikata? Čini mi se da na to upućuje stalni i višegodišnji odlazak stručnih kadrova. Kvalitetne stručnjake sindikatima je teško zadržati. Sindikalne središnjice u tom su smislu opustošene. Čudim se da s time niste upoznati.

Čelnici sindikata, kao i svi drugi u politici, imaju veoma nestalan i rizičan posao, nužno ulaze u sukobe, žešće i češće nego saborski zastupnici, ali unatoč tome nemaju zastupničke mirovine i druge zaštitne povoljnosti nakon prestanka mandata.

Dakle, cijenjeni premijeru, to što ste rekli o plaćama u sindikatima nije istina, gledajući generalno. Vaš Vas je informator dezinformirao, ili ste Vi olako opleli po ljudima, nasjedajući antisindikalnoj kampanji koju vode neki mediji u vlasništvu privatnih osoba, šireći neistine o sindikatima, pa tako i o našim plaćama.

Vaše namjerno ili nenamjerno pridruženje takvoj kampanji, s obzirom na značaj svake Vaše riječi, potkopava položaj sindikata, a ima i učinak pritiska na razinu plaća u sindikatima, što prijeti kadrovskim potencijalima u sindikatima. Ne vjerujem da su Vam cilj sindikati bez stručnjaka, nekompetentni partneri, koji nisu sposobni govoriti za stolom, ali jesu urlati na ulici. Takve sindikate valjda ne želite.

Sindikatima se može svašta prigovoriti, pa i nedostatnu kompetentnost, ali im se lakomost i pohlepa mogu prigovoriti u najmanjoj mogućoj mjeri u usporedbi s drugim segmentima društva. Iako, naravno ni svi sindikalci nisu sveci, pohlepa ipak pripada onom drugom svijetu, predatorima iz poslovnog miljea, kojima je potrebna plaća od 100 tisuća kuna mjesečno dok druga ljudska bića žive i s 50 puta manjim primanjima za mjesec dana rada. Vrijedi li rad takvih menadžera pet puta više od rada predsjednika Vlade? Uvjeren sam da vrijedi pet puta manje.

Nije mi jasno zašto te neljudske plaće negdje niste spomenuli, zašto se na njih niste okomili, već ste otvorili plaće sindikalaca kao društveni problem. Zašto ste pohlepu nastanili tamo gdje najrjeđe svraća, zašto ju niste otvorili tamo gdje je stvarni društveni i moralni problem.

Možda zato što su Vam njeni predstavnici pomogli da dođete na vlast. Ali, zar niste i sami rekli da su Vam u tome pomogli i radnici, naši članovi? Ako je tako čini mi se da ste ipak napravili politički faux pas. Tim prije, jer je veliki dio zaposlenika već cijepljen od neistina na račun njihovih sindikata.

Sindikatima ste napravili baš ono što ste u emisiji zamjerili Ivici Račanu, tj. da pokušava napraviti Vama u odnosu na HDZ - pokušali ste čelnike odvojiti od sindikalnog članstva. Ako držite da je g. Račan bio nekorektan, možete li svoj postupak ocijeniti korektnim?

Ukratko, Vaše riječi u Forumu nisu bile doprinos razvoju povjerenja, kao nužne pretpostavke za partnerstvo. Socijalni dijalog nije vaš dar nama ili naš dar vama, već vaša i naša potreba. Bez njega ne možemo riješavati probleme naših članova, vaših birača. Stoga, želimo vjerovati u one pozitivne riječi koje ste o tome višekratno izgovorili. Mi ćemo čekati da se postupno pretvore u djela. Naše reakcije povodom Vaše izjave nisu žestoke, i nisu otežale situaciju, iako je izrečena neistina nama otežala situaciju.

I Vi i mi imamo demokratski legitimitet za raspravu o vitalnim pitanjima Hrvatske, a to znači i za neslaganje. Vi imate legitimitet za vođenje zemlje kao cjeline, a mi za interesna i parcijalna pitanja ljudi koji su nas izabrali. Ta dva legitimiteta susreću se i pomiruju kroz socijalni dijalog, ali paradoksalno, i kroz konflikt. Pomirenje kroz dijalog je jeftinije i učinkovitije.

Dakle, poželjno je za zemlju da sindikati dijele lekcije Vladi, a čini mi se da nije poželjno da izlaze na izbore. Vi ste pozvali sindikate da čine suprotno. Zanimljivo.


I na kraju, upozoravam Vas na još nekoliko medijskih neistina radi toga da se na njih ne oslonite u budućim reakcijama:
- sindikatima ne pada članstvo, već im raste, unatoč propasti dijela industrije,
- sindikati nisu neuspješni, već sasvim obrnuto, što primjećuju ozbiljni analitičari, i lako je dokazivo,
- sindikati nisu neutjecajni (npr. utjecali su i na izborne rezultate, čak i onda kada im to nije bio cilj).


Uvjeren sam da ćete ovo pismo shvatiti kao napor približavanju istini u našim odnosima, u našem zajedničkom kruženju oko tog prastarog tornja (rilkeovski rečeno).

 

S poštovanjem,

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge