Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Povodom izbora rektora Zagrebačkog sveučilišta

24. travnja 2006.

Povodom ponovljenih izbora za rektora Sindikat znanosti izdao je Priopćenje za javnost

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom izbora rektora Zagrebačkog sveučilišta Sindikat znanosti apelira na izborno tijelo, na nastavnike, studente i profesore u njemu, da ovim izborima za rektora zaštite temeljne vrijednosti akademske zajednice. Potrebno je prepoznati i izabrati kandidate koji u sebi imaju i nose ideju sveučilišta kao javne ustanove čija je misija nastava i istraživanje, i čija je glavna preokupacija student, a ne ostvarivanje skupnih i pojedinačnih zarada na javnom dobru. Briga za vlastite prihode treba ostati sporedna i strogo regulirana aktivnost, kao i drugdje u svijetu.
Potrebno je prepoznati i izabrati kandidata koji će biti jamstvo zalaganja za akademski slobodno sveučilište, pravno integrirano i autonomno u upravljanju, te adekvatno financirano od Države. Nikako nije prihvatljivo mirenje s izostankom prosvjetiteljske obaveze Države u financiranju visokog obrazovanja. Još je manje prihvatljivo da kandidat, pravdajući neadekvatno financiranje Države, kao supstitut nudi komercijalne aktivnosti na javnome dobru. Baš o tome i sanja svaka izvršna vlast. Takav koncept razorio bi smisao sveučilišta i onemogućio temeljnu misiju nastavnika i istraživača, uništio znanstveno-istraživačku bit sveučilišta i ugrozio studente ne samo u materijalnom smislu već i u njihovom ustavnom pravu na jednaki pristup visokom obrazovanju. Kako bi takvo sveučilište izgledalo može se vidjeti na primjeru nekolicine fakulteta koji, dopuštenjem izvršnih vlasti, funkcioniraju kao komercijalne ustanove. Ti su fakulteti prebukirani, na njima nema rada sa studentima, a još manje individualnog rada, takvi fakulteti nemaju ili imaju preskromnu znanstvenu produkciju...
Potrebno je prepoznati i ne izabrati kandidata koji nudi ideju komercijalizacije i profitne orijentacije sveučilišta, kao oblika krajnjeg banaliziranja i profaniranja visokog obrazovanja, kao načina da se visoko obrazovanje pretvori u robu za ponudu i potražnju. Time bi u pitanje bio doveden javni interes građana da imaju sveučilište kao javno dobro i obrazovanje kao ljudsko pravo. Sveučilište nije trgovačko društvo i nikada to ne smije postati. Ne može sporedno, tj. vlastiti prihodi ustanova, postati glavno, a glavno, nastava i istraživanje, sporedno. Sveučilište mora ostati neprofitna javna služba na dobrobit hrvatskim građanima, radi unapređenja duhovnosti i kulture naroda u najširem smislu. To su vrijednosti koje se mora braniti, pa i izborom rektora.

I na koncu iznenađuje nas samo sveučilište koje nije izmijenilo nesuvislu odredbu Statuta, usljed čega nezadovoljnici mogu opstruirati izbor rektora nevažećim listićima. Umjesto da se u Statutu dodala, jedna jedina riječ, tj. da je rektor izabran natpolovičnom većinom vrijedećih listića, ostala je stara odredba, pa opet prijeti opasnost da se rektor i ovaj puta ne izabere.

U Zagrebu, 24. travnja 2006.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge