Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Izborni proglas - indeks ocjena

20. studenog 2003.

Kraj je mandata vladajuće koalicije. Četiri godine ona je odlučivala o nama, sada mi odlučujemo o njoj, o sebi i o našoj zemlji. U otvoreni indeks upisali smo ocjene. Na prošlim izborima učinili smo isto za vlast HDZ-a. Usporedite sadašnje ocjene s onima od prije četiri godine!

IZBORNI PROGLAS SINDIKATA ZNANOSTI

BIRAČIMA I GLASAČIMA!

Kraj je mandata vladajuće koalicije. Četiri godine ona je odlučivala o nama, sada mi odlučujemo o njoj, o sebi i o našoj zemlji. Pogledajmo malo unazad da bismo bolje vidjeli unaprijed. Usporedimo četiri godine ove vlasti s mandatom prethodne.
Mi smo to pokušali učiniti objektivno, kako priliči znanstvenicima, onima koji traže istinu i činjenice. Učinili smo to sukladno vrijednostima i kriterijima njihovog sindikata.
U otvoreni indeks upisali smo ocjene. Na prošlim izborima učinili smo isto za vlast HDZ-a, pa Vas na to sada podsjećamo. Usporedite sadašnje ocjene s onima od prije četiri godine.

IZBORNI INDEKS

    Koalicija 2000-03. HDZ
1996-99.
1. STRATEŠKI NACIONALNI INTERESI
Brzo približavanje Europskoj uniji, iznad svih naših očekivanja.
Izgradnja nacionalnih prometnica.
odličan 5
(2)
2. VLADAVINA PRAVA I SIGURNOST
Nije uklonjena najveća slabost hrvatskog društva - pravna nesigurnost i nejednakost građana pred sudovima; katastrofalan rad sudova unatoč enormnim plaćama. Nisu uklonjeni organizirani kriminal, ubojstva na ulici i korupcija u svim segmentima društva, od sudstva, policije, zdravstva do sveučilišta. Ipak, prolazna dvojka zbog bitno većeg stupnja neovisnosti sudova od politike i zbog započete reforme pravosuđa pri kraju mandata.
dovoljan 2 (1)
3. GOSPODARSTVO
Nezaposlenost nije bitnije smanjena, a pri tome nisu provedene strukturne promjene, osobito u poljoprivredi i brodogradnji; izvoz i dalje najkritičnija točka. Ipak, oživljena je proizvodnja, gradnja je cesta u zamahu, potpuno uklonjen problem nelikvidnosti, tj. masovnog neplaćanja računa, inflacija smanjena, stope rasta pristojne, sveukupno, ipak optimističnija slika.
dobar 3 (2)
4. POLOŽAJ ZNANOSTI
Tek započeta reforma sustava znanosti i visokog obrazovanja napredak je u odnosu na prethodno razdoblje, ali nedostatno u odnosu na potrebe društva i vremena, novi Zakon nije zajamčio integrirano sveučilište, financiranje stabilno i poboljšano, ali ispod prosječne razine zemalja EU.
dobar 3 (2)
5. AKADEMSKE SLOBODE
Autonomija sveučilišta na visokoj razini. Novi Zakon zadovoljio sve međunarodne standarde. Predviđena je i financijska autonomija.
odličan 5 (4)
6. POLITIKA PLAĆA
Znanstvenici i nastavnici u drugoj polovici ove godine počeli su zaostajati u plaćama, unatoč poboljšanjima u sredini mandata. Veliki propusti oko promjene sustava plaća u javnim i državnim službama 2001. godine - jedan od najlošijih poteza ove vlasti.
dobar 3 (4)
7. SINDIKALNA PRAVA
Razina sindikalnih prava sukladna međunarodnim standardima, socijalni dijalog razvijen i institucionaliziran, slabosti na strani sindikata prepreka bržem razvoju socijalnog partnerstva. Široko razvijen sustav kolektivnog pregovaranja.
odličan 5 (4)
8. SOCIJALNA PRAVDA
Skraćeno radno vrijeme, izmjenama Zakona o radu većinom su nastupile pozitivne promjene, koje prate duh vremena, zakonsko smanjenje visina otpremnina i otkaznih rokova nužna mjera u korist očuvanja radnih mjesta. Umanjene su nezapamćene privilegije temeljem sudjelovanja u obrani domovine. Međutim ocjenu kvari sve veće socijalno raslojavanje hrvatskog društva, nečovječne plaće dijela menađera i nedostatna učinkovitost u zaštiti prava radnika iz zakona i propisa.
dobar 3 (2)
9. LJUDSKA PRAVA vrlo dobar 4 (2)
10. SLOBODA MEDIJA
Dok je kontrola medija pratila prethodnu vlast, ovu prati sloboda medija do mjere koja se počesto pretvara u anarhiju i destrukciju u funkciji ostvarenja visokih naklada i profita, počesto ugrožavajući građane kao pojedince. Sloboda bez odgovornosti uvijek je nesloboda drugih. Vlast se nije usudila temeljito regulirati medijske imperije. Takvo stanje prijeti razvoju demokracije.
dobar 3 (3)
11. VOJSKA I DRŽAVNA UPRAVA
Smanjeno izdvajanje za obranu, jer se zemlja se brani razvojem, a ne gomilanjem vojnih efektiva. Neorganizirana i zastarjela državna uprava prepreka razvoju zemlje. Reforma tu nije niti započela, a reforma vojske prespora.
dobar 3 (2)
12. MORALNI ODGOJ
Ovo je vlast koja neće pljačkati vlastiti narod, ali jeste vlast koja nije uvijek iskrena i ne drži se uvijek svoje riječi. Olaka obećanja dana prije prošlih izbora ostat će zapamćena kao primjer političke nepromišljenosti.
dobar 3 (1)
  PROSJEK OCJENA vrlo dobar 3,6 dovoljan (2,3)

ZAKLJUČAK
Pogledom na date ocjene uočavamo napredak u odnosu na prethodno razdoblje u svim predmetima osim u politici plaća i slobodi medija.
Međutim, kriterij za ocjenu ne mora biti samo usporedba s prethodnim razdobljem, već i vaša i naša očekivanja od vlasti. O tome ćete progovoriti vi, s olovkom u ruci, na glasačkom mjestu.


U Zagrebu, 20. studenoga 2003.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge