Gnjevni Ribić izjurio s GSV-a: Ovo je prestrašno!

Komentar Tine Lakić – Business.hr

Gnjevni Ribić izjurio s GSV-a: Ovo je prestrašno!
Tina Lakić, tina.lakic@business.hr 22.04.2009 11:50 Promijenjeno 22.04.2009 12:05
Sindikalist Vilim Ribić gnjevno je danas izjurio s izvanredne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Gnjevni Ribić izjurio sa sjednice GSV-a

“Pukao sam, prekinuo razgovor, izašao van i rekao im da nisu kompetentni za upravljanje državom u što danas još više vjerujem nego ranije.

Ovo je prestrašno”, tim je riječima dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon nepuna dva sata razgovora napustio izvanrednu sazvanu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se trebalo raspraviti o najavljenim prosvjedima javnih službi te nastaviti razgovore o Smjernicama za vo?enje uskla?ene politike plaća i cijena.

Pozvao je premijera Ivu Sanadera da se direktno uključi u pregovore jer je 2006., tvrdi, on taj koji je doveo do sklapanja Sporazuma s kojim su sindikati bili zadovoljni. Sjednicu su, osim Ribića, napustili i ostali čelnici sindikata. Pored novinari su prošli Spomenka Abveršek iz samostalnog sindikata zdravstva, Zvonimir Laktašić, šef sindikata hrvatskih učitelja te Ivica Babić iz Sindikata liječnika. Uz poslodavce i Vladu na razgovorima je, navodno, ostao samo Željko Stipiš iz Preporoda.

Gnjevni Ribić izjurio sa sjednice GSV-a

“Sazvali su sjednicu zato da se netko pravda, optužuje druge, objašnjava svoje pozicije, nagovara, prijeti i da upozorava da su samo drugi krivi, a da kod njega nema nikakvog razloga za bilo kakvu promjenu ili pomak. To nije konstruktivan i produktivan pristup, bilo je iritantno to slušati”, rekao je novinarima Ribić koji je upozorio članove GSV-a da dok oni u Hrvatskoj režu plaće samo javnim i državnim službama, u Srbiji i Sloveniji jedino zdravstvu i prosvjeti nisu rezali prihode, a svima ostalima jesu.

“Poslodavci im drže lojtru. Oni su navodno pod mobbingom kako je izjavio Damir Kuštrak jer stalno sluša ovu temu koja se ne rješava. Za to, po njemu, nije kriva Vlada, već se aludira da su krivi sindikati. To je jedno društvo koje nije doraslo problemu. Iznose brdo netočnih podataka, ministar financija Ivan šuker navodi podatke o rastu mase plaća koja nas uopće ne zanima. Iznošeni su netočni i potpuno irelevantni podaci”, naveo je Ribić te istakno da je najdublji razlog zbog kojeg su se odlučili ići u svibanjski štrajk to što ne postoji volja za konstruktivnim dijalogom.

“Ne postoji volja, sposobnost ni želja da se čestito i pravedno urede odnosi”, smatra Ribić kojeg je posebno iziritiralo to što se javnim službama nije ponudila nikakva garancija rasta plaća kada gospodarstvo više ne bude u krizi.

“Pozivm premijera da se direktno uključi u rješenje problema jer su i 2006. Šuker i oni oko njega zakomplicirali i uzrokovali štrajk. Mi smo s tim sporazumom kojeg smo postigli s premijerom bili zadovoljni, a sada ga ponovo ruše”, zaključio je Ribić.


Ključne riječi:

Gospodarsko socijalno vijećeBack to Top