Pitanja i odgovori o novom Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje (GKU)

Poštovane kolegice i kolege,

za Vas smo pripremili pitanja i odgovore o Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje. Ovi odgovori nisu službena tumačenja Povjerenstva za GKU, već pozicija Sindikata prema navedenim pitanjima prikupljenima na desetak radionica koje je Sindikat organizirao za sve zainteresirane zaposlenike i poslodavce u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Odgovori su temeljeni na našem shvaćanju aktualnog teksta Kolektivnog ugovora te su pripremljeni s namjerom da Vam olakšaju prilagodbu na novi sustav normativa i druge promjene koje donosi novi ugovor. Međutim, nužno je naglasiti kako je Kolektivni ugovor rezultat sporazuma dvije ugovorne strane te je potrebno da se s ovakvim pojašnjenjima složi i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao druga ugovorna strana.

Iz tog razloga ne treba isključiti da će službeno bipartitno Povjerenstvo za tumačenje kolektivnog ugovora oko nekih pitanja možda zauzeti i drugačiji stav od iznesenog, kao i da će naredne izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u određenoj mjeri promijeniti sam sadržaj ugovora. Ovo se posebno tiče onih dijelova Kolektivnog ugovora u kojima su pronađene nepreciznosti.

Popis ovih pitanja i odgovora će se u narednim tjednima proširivati!

Ažurirano 29.3.2019. novim pitanjima i odgovorima.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje | pitanja i odgovoriBack to Top