Analiza predloženih izmjena KU za znanost

Pravna služba Sindikata znanosti dovršila je detaljnu analizu predloženih izmjena granskog kolektivnog ugovora za znanost, čije Vam rezultate ovdje prezentiramo.

U nastavku možete pročitati politički osvrt na ponuđene izmjene, a za detaljniji uvid preuzmite analitički pregled svih izmjena, kao i tekst aktualnog granskog kolektivnog ugovora s unešenim izmjenama.

Smanjivanje prava zaposlenih nije prestalo Uredbom Vlade o linearnom smanjenju koeficijenata. Naime, u Sindikatu znanosti zaprimili smo dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji sadrži skandalozan Prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje koji proizlazi iz proračunskih planova za 2013. godinu iz kojih je vidljiva upravo namjera Vlade za provođenjem ušteda u iznosu od 2,3 milijardi kuna.

Predložene izmjene predviđaju dosada neviđena zadiranja u zajamčena prava pa se, kao najteže, ističu one koje izravno zadiru u materijalna prava zaposlenih. Ukidaju se dodaci od 4%, 8% i 10% za godine radnog staža, ukidaju se troškovi za izradu i opremu doktorata i magisterija od 6 i 4 tisuće kuna, te se umanjuju dodaci od 7% – 15% za poslove sa posebnim uvjetima rada na 4% – 10%. Ukidaju se prava na dvostruku otpremninu i dvostruki otkazni rok u slučaju neskrivljenog otkaza. Ta prava važna su u situaciji kada primjerice, nastavnik ne bude izabran na provedenom javnom natječaju nego bude izabran drugi kandidat zbog čega nastavnik ostaje bez posla.

Ukida se i naknada u visini prosječne plaće u slučaju prekida rada zbog opasnosti na radnom mjestu. Također, predviđaju i ukidanje naknade za rad u sindikalnim vijećima, čije se djelovanje time otežava.

Troškovi školarine doktorskih studija izvan matičnog sveučilišta limitirani su na maksimalni iznos od 5 tisuća kuna po semestru što će prouzrokovati velika financijska opterećenja za asistente i znanstvene novake kojima je zakonska obveza doktorirati.

Odredbu o uvjetima rada koji između ostalog podrazumijevaju opremu i sredstva za rad, uređenu nastavnu dvoranu, pomoć demonstratora i tehničku opremu ne možemo protumačiti drugačije nego na način da Vlada ne želi preuzeti odgovornost za odgovarajuće financiranje uvjeta za rad nastavnika i znanstvenika.

Provođenje javnog natječaja, tajnost plaća, povrat na rad, odredbe o sindikalnim predstavnicima, sindikalnim aktivnostima i sastancima, uvjetima za rad sindikata i zaštiti sindikalnih povjerenika, odredbe o povjerenicima za zaštitu na radu i predstavnicima zaposlenika u tijelima poslodavca bile bi ukinute iz granskog kolektivnog ugovora, ali istovremeno bi ostale u TKU-u.

Zaključno, potrebno je istaknuti da se za dodatke za akademski stupanj od 8% i 15%, također predlaže brisanje. Iako su ista u TKU-u pa se u prvi tren čini da nema razloga za brigu, nameće se samo od sebe pitanje do kada će uistinu to pravo ostati u TKU-u, odnosno nije li to uvod u njihovo kasnije ukidanje u kojem slučaju bi zadiranja u plaću starijih zaposlenika bila i preko 25%!


Ključne riječi:

analize | kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje | MZOSBack to Top